Како да направите вашиот божиќен кактус да цвета повеќе: еден трик е моќен сојузник

Неговите прекрасни цвеќиња, кои цветаат токму на време за празниците, внесуваат топлина, радост и посебна доза на магија во секој простор. Нема ништо поубаво од утринската светлина што ги осветлува тие нежни розови, црвени или бели цветови.

За разлика од повеќето сукуленти кои претпочитаат сува, пустинска почва, божиќниот кактус потекнува од тропските шуми на Бразил. Тој сака повлажна, богата органска почва и малку кисела подлога: токму она што го имитира слојот лисја и кора на земјата во природата.

Со малку внимание и неколку трикови, можете да ги поттикнете цвеќињата да никнат порано, да бидат побујни и да цветаат подолго.

И најдобриот дел? Не е потребно комплицирано ѓубриво од продавницата, еден природен и лесен начин да се обезбеди бујно цветање е да се користи кафе.

Измешајте мелено кафе во почвата
Еден од наједноставните и најприродните начини за хранење на божиќниот кактус е да додадете суво мелено кафе директно во почвата. Сувото мелено кафе има малку азот и е малку кисело, што му одговара на кактусот, а исто така ја имитира и природната шумска средина од која доаѓа.

Измешајте една до две лажици мелено кафе со шолја земја и нежно втријте го во горниот слој или посипете го одозгора. Можете да го повторувате процесот на секои четири до шест недели за време на периодот на активен раст на растението.

„Чај“ од кафе за нежно наводнување
Измешајте една лажичка кафе со топла вода и оставете го да отстои преку ноќ, а потоа користете ја процедената течност за наводнување на вашиот божиќен кактус еднаш месечно.

Овој метод му овозможува на растението да апсорбира хранливи материи без ризик од насобирање кафе на површината на почвата, а е нежен и едноставен.

Компост за долгорочно здравје на растенијата
За долгорочна нега, талогот од кафе ќе биде одличен додаток на компостот. Откако компостот ќе биде готов, користете го за да го освежите горниот слој почва на вашиот божиќен кактус. Овој метод помага во балансирањето на хранливите материи, ги зајакнува корените и го поттикнува развојот на нови изданоци.

фото: принтскрин

Scroll to Top