Храната што го штити мозокот и го намалува ризикот од деменција

Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест.

Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се:

Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата на мозокот и ги намалуваат васкуларните ризици.

Брокула – содржи сулфорафан, силен антиоксиданс со противвоспалително дејство.

Боровинки – богати со флавоноиди кои ја подобруваат неуропластичноста и протокот на крв во мозокот.

Јајца – жолчката е богат извор на холин, важен за памтењето и функцијата на нервниот систем.

Масна риба (лосос, сардини, скуша) – богата со омега-3 масни киселини што го намалуваат штетниот бета-амилоид.

Лиснато зеленчук (спанаќ, кељ) – полн со витамини, минерали и антиоксиданси; го подобрува когнитивното функционирање.

Туна – содржи тирозин за создавање допамин и норепинефрин и креатин за подобра хидратација на клетките.

Куркума – има силно противвоспалително и неурозаштитно дејство.

Ѓумбир – антиоксидативен и противвоспалителен, корисен за когнитивни функции.

Ферментирана храна – кефир, јогурт, кисела зелка; ја поддржува „оската црева-мозок“ и здравиот микробиом.

Scroll to Top