Научниците истакнуваат дека исхраната силно влијае на здравјето на мозокот. Лошата храна може да ја зголеми воспаленоста и да го забрза когнитивното опаѓање, додека правилната исхрана го намалува ризикот од деменција и Алцхајмерова болест.
Според експертите, најкорисни намирници за мозокот се:
Авокадо – богато со здрави масти кои ја подобруваат енергијата на мозокот и ги намалуваат васкуларните ризици.
Брокула – содржи сулфорафан, силен антиоксиданс со противвоспалително дејство.
Боровинки – богати со флавоноиди кои ја подобруваат неуропластичноста и протокот на крв во мозокот.
Јајца – жолчката е богат извор на холин, важен за памтењето и функцијата на нервниот систем.
Масна риба (лосос, сардини, скуша) – богата со омега-3 масни киселини што го намалуваат штетниот бета-амилоид.
Лиснато зеленчук (спанаќ, кељ) – полн со витамини, минерали и антиоксиданси; го подобрува когнитивното функционирање.
Туна – содржи тирозин за создавање допамин и норепинефрин и креатин за подобра хидратација на клетките.
Куркума – има силно противвоспалително и неурозаштитно дејство.
Ѓумбир – антиоксидативен и противвоспалителен, корисен за когнитивни функции.
Ферментирана храна – кефир, јогурт, кисела зелка; ја поддржува „оската црева-мозок“ и здравиот микробиом.







