Веројатно сте ја слушнале изреката дека појадокот е најважниот оброк во денот, а експертите се согласуваат дека ова е особено точно кога станува збор за здравјето на срцето.
Иако можеби мислите дека вашите утра се здрави, еден навидум безопасен ритуал може да биде зголемувањето на холестеролот со текот на времето.
Тоа е навика што, според некои податоци, ја практикуваат околу 15 проценти од возрасните – прескокнување на појадокот, пишува EatingWell.
Истражувањата постојано го поврзуваат прескокнувањето на појадокот со повисоки нивоа на холестерол, дури и кога тоа води до умерено губење на тежината. Експертите за здравје на срцето објаснуваат дека постојат неколку клучни причини за ова.
Го нарушува природниот ритам на телото
Прескокнувањето на појадокот може да го наруши вашиот циркадијален ритам, т.е. внатрешниот биолошки часовник кој, меѓу другото, го контролира липидниот метаболизам. Кога тој часовник е нарушен, може да влијае на гените и ензимите што го регулираат холестеролот.
Од друга страна, појадокот може да помогне во спречувањето на ненадејни скокови на холестеролот.
„Нормално, синтезата на холестерол достигнува врв рано наутро, но јадењето појадок обезбедува хранливи материи кои помагаат да се ублажи овој процес“, додава Раутенштајн.
Тоа поттикнува прејадување и желба за нездрава храна
Ако се најдете себеси како безумно грицкате храна богата со јаглехидрати или масти во текот на денот, прескокнувањето на појадокот може да биде виновникот.
„Прескокнувањето на појадокот може да предизвика метаболички промени што го зголемуваат производството на холестерол, а исто така може да доведе до прејадување подоцна во текот на денот“, вели кардиологот д-р Ренди Гулд.
„Продолженото утринско постење може да ги промени хормоните како лептин и грелин, зголемувајќи го гладот и промовирајќи инсулинска резистенција“, објаснува Раутенштајн.
Вкупниот квалитет на исхраната се намалува
Прескокнувањето на првиот оброк може да влијае и на вашиот целокупен квалитет на исхраната.
„Прескокнувањето на појадокот често води кон поголеми, помалку хранливи оброци подоцна во текот на денот“, вели Раутенштајн.
Ваквите оброци можат да бидат побогати со заситени масти и рафинирани јаглехидрати, кои „директно придонесуваат за создавање повеќе LDL честички и ги намалуваат заштитните ефекти на HDL холестеролот“, додава таа.
Студиите покажаа дека луѓето кои го прескокнуваат појадокот консумираат помалку влакна, витамини и минерали, а повеќе додадени шеќери, заситени масти и натриум, што може негативно да влијае на здравјето на срцето.







